Wysłany: Nie 9 Sie 2009 15:49 Temat postu: Po co komuś antykwariat skoro są lepsze alternatywy ?
Moim zdaniem antykwariaty to przeżytek. Po co płacić nawet 95 % marży antykwariatowi skoro mamy allegro a jeśli ktoś ma bardzo dużo ksiażek, lub są one cenne, bądź też po prostu nie ma czasu na siedzenie i wystawianie aukcji to może skorzystać z usług osób które fachowo i profesjonalnie zajmują się pośrednictwem w sprzedaży książek? Prosty przykład. Miałem odziedziczonych po dziadku 600 książek (no mniej więcej 600) taka mała biblioteka. Początkowo chciałem to wystawić na allegro ale nie znałem się na wartości niektórych (książki z XIX wieku itp) więc popytałem i skorzystałem z usług profesjonalistów zajmujących się sprzedażą. W moim przypadku skorzystałem z
Skutek był taki, że zarobiłem prawie 28 tyś złotych, nie musiałem wychodzić z domu, płacić prowizji allegro, wystawiać, pakować, wysyłać setek paczek! A prowizja jaką zapłaciłem to 8 % !.
W antykwariacie oferowali mi za te książki (przysłali nawet swojego ,,specjalistę'' 5 tyś zł! Widać różnicę??